Bakü Rehberi


    Uzun süredir gitmeyi planladığım Azerbaycan GP için 25-29 Nisan’da Azerbaycan’daydım. Nihayet bu hayali gerçekleştirebildim. Bu süreçte hem sizler adına hem de kendi adıma birçok tecrübe edindim. Ayağımın tozuyla bu yazıyı kaleme alıyorum. Umarım sizlerle paylaştığım bu bilgiler soru işaretlerinizi giderip işinizi kolaylaştırır.

                                                Tribün Seçimi, Formula 1 Bileti, Bakü’de F1:

    Öncelikle şunu belirtelim; Azerbaycan’ın 2023’e kadar sözleşmesi bulunuyor. Yani Türk fanlar için takvimdeki en ucuz yarış olma özelliğini taşıyan Bakü, 2023’e kadar herhangi bir şey yaşanmadığı takdirde F1 takviminde olacak. Bu nedenle 2020 olmazsa 2021 için de plan yapabilirsiniz. Her sene biletler Kasım ayının ortasına doğru www.bakucitycircuit.com adresinde satışa sunuluyor. Her F1 yarışında olduğu gibi Azerbaycan’da da tribünler arasında fiyat farkı mevcut. 2019’da en pahalı biletler start-finish düzlüğü üzerinde bulunan Absheron tribünü için yaklaşık olarak beş yüz yirmi dolara satılırken en ucuz dört günlük tribün biletleri Filarmonya bölgesi için yüz elli dolara satıldı. Araçların en hızlı geçtiği yer olma özelliğini taşıyan ve benim de tavsiye edeceğim Khazar biletleriyse yüz seksen dolara satıldı. Kız Kalesi ve İçerişehir tribünleri fiyat olarak Khazar’a yakın olsa da benim gözlemlediğim seyir zevki için en iyi tribün benim de bulunduğum Khazar tribünüydü. Sistem açıldığında verdiğim adrese giderek diğer tribünlere de göz atmanızı tavsiye ederim.

Khazar Tribünü

    Biletleri sistemin açıldığı ilk günlerde almanızı öneririm. Eğer daha sonra alırsanız Khazar tribünü biletini yüz seksen dolar seviyesinde almanız pek mümkün olmayacaktır. Bu gecikmenin size maliyeti doksan dolar seviyesine kadar çıkabilir. Sizinle detaylarını paylaştığım ve fiyatları hakkında bilgi verdiğim bu biletler dört günlük biletler. Açıklamak gerekirse, bu bileti satın aldığınız takdirde Perşembe günü yapılan Pit Lane Walk etkinliği dahil olmak üzere; üç antrenman seansına, sıralama seansına, F2’nin tüm seanslarına ve yarışa giriş yapabileceksiniz. Dört günlük biletlerin size sağlayacağı diğer bir kolaylık ise Crystall Hall’da her sene farklı sanatçıların cumartesi ve pazar geceleri düzenlediği konserlere herhangi bir ücret ödemeden giriş yapabilecek olabilmeniz.

Khazar Tribünü 

    Diğer önemli bir nokta ise, neredeyse tüm tribünlerin önünde anlık Azerbaycan Türkçesi ve İngilizce olarak yapılan resmi anlatımın eşlik ettiği dev ekranlar mevcut. Eğer ki "evden izlerim yahu, orada arabalar geçiyor gidiyor yarışı takip edemem’’ diye düşünüyorsanız muhtemelen yanılıyorsunuz. Yarışı dev ekranlardaki F1TV yayını sayesinde evden daha rahat şekilde takip edebilirsiniz.

Crystal Hall Gece Konseri (Jessie J) 

                                        Vize , Pasaport Kontrol , Haydar Aliyev Havalimanı:

    1 Eylül 2019'da yayınlanan bir kararname ile Azerbaycan ile otuz güne kadar olan seyahatler için kapı vizesi kaldırıldı. Bu yüzden vizeye ihtiyacınız yok. (Güncelleme: Türk vatandaşları 1 Nisan 2021'den itibaren Azerbaycan'a Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları ile giriş yapabilmektedir.) Pasaport kontrolüne geçtiğinizde bilet çıkartma noktasındaki görevlilere F1 için Bakü’de olduğunuzu belirtirseniz, görevliler sizi F1 için gelen ziyaretçilere özel olarak ayrılan pasaport kontrol noktalarına yönlendirecektir. Bu sizi pasaport kontrolü sırasından kurtaracak ve size zaman kazandıracaktır. Gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim ki pasaport kontrolü hakkında herhangi bir endişeniz olmasın. Türkiye’ye giriş yapan bir Türk vatandaşının işlemi ne kadar kısa sürüyorsa Azerbaycan’a giriş işlemleriniz de o kadar kısa sürecektir.

                                                                           Uçak Bileti
    
    THY ve AZAL'a ait Bakü-İstanbul uçak biletlerinin, normal ve ekonomik bir bütçe için oldukça pahalı olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. THY yerine zaman zaman domestik uçuşlar için tercih ettiğimiz Pegasus ve Onur Air gibi diğer özel havayolu şirketleri de maalesef Bakü’ye sefer düzenlemiyor. Buna rağmen ucuz bir uçak bileti için başka bir alternatif mevcut. (Güncelleme: Pegasus İzmir'den uçuş düzenliyor). Azerbaycan’ın bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi olan Azerbaycan Hava Yolları’nın Anadolu Jet’i diyebileceğimiz Buta Airways, 2016 yılında kuruldu ve şanslıyız ki Bakü-İstanbul arasında sıklıkla sefer düzenliyor. Bu şirket tercih edildiği takdirde yaklaşık olarak bin iki yüz Türk lirasına Bakü’ye gidip dönmek mümkün. Buta Airways yerine Bakü-İstanbul arasında Türk Hava Yolları ya da Azerbaycan Hava Yolları’nı tercih edecek olursanız muhtemelen en az iki bin Türk lirası gibi bir ücret ödemek durumunda kalacaksınız. Arada, kısıtlı bir bütçeyi etkileyecek bir fark var. Bu nedenle neredeyse yüzde elli kar sağlayan Buta Airways tercihi bu seyahat için daha doğru olacaktır. Önemli bir not olarak buraya eklemek istediğim diğer bir husus ise uçak bileti ile ilgili yaşanılabilecek olası karışıklık. İnternette bilet satışlarının yapıldığı sitelerde Buta Airways'in uçuşları, şirket Azerbaycan Hava Yolları’na ait olduğu için, ana şirketin uçuşu gibi gösterilmekte. Bu durum bileti alacak kişiyi yanıltmamalı. Azerbaycan Hava Yolları uçuşu ile Buta Airways uçuşunu şu şekilde ayırmak mümkün: Uçak Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullanıyorsa Buta, İstanbul Havalimanı’nı kullanıyorsa Azerbaycan Hava Yolları'dır.


Buta Airways,Sabiha Gökçen Havalimanı

                                                        Konaklama, Ulaşım, Metro, Taksi

    Bakü ne kadar Kafkasya’nın en büyük şehri olsa da hostel veya otellerden İstanbul, İzmir veya Antalya gibi bir hizmet beklemek doğru değil. Buna rağmen Azerbaycan’daki hizmet sektörü Türkiye kadar gelişmiş olmasa da, Bakü'de fiyatları gayet uygun olan iyi otel ve hostellere denk gelmek mümkün. Bu hostel veya oteller için Booking veya hotels.com’dan indirimli fiyata erken rezervasyon yapabilirsiniz. Kişisel deneyimimi de es geçmeden şunu belirteyim; özel banyo istediğim için hostel veya ortak banyolu bir otelde kalmadım. Yine de erken rezervasyon yaptığım için uygun fiyata istediğim özelliklerde bir otel buldum. Beş günlüğüne kahvaltı dahil özel bir otel odasında beş yüz otuz Türk lirasına konakladım. Kaldığım otel metro istasyonuna yakındı, bu sayede ucuz şekilde piste ulaşımımı sağladım. Eğer benim gibi takıntılarınız yoksa üç yüz Türk lirası’na beş günlük kahvaltı dahil piste çok yakın hosteller bulabilirsiniz. İçerişehir olarak adlandırılan ve İstanbul'un Sur İçi bölgesine benzetebileceğimiz eski Bakü’ye, yani turistik bölgeye yaklaştıkça otel ve hostellerin fiyatları normal olarak artış gösteriyor. Bu nedenle ucuza bulduğunuz bir hostel veya otel hakkında piste olan uzaklığından dolayı şüphe duyuyorsanız bile, bence bu hostel veya otel eğer metro istasyonuna yakınsa rezervasyon yapın.

    Diğer bir önemli konu ise benim şehir içi ulaşım esnasında sıkça başvurduğum toplu ulaşım konusu. Yarış haftasında Bakü metrosu ile piste ve önemli yerlere çok rahat şekilde ulaşım sağlanabiliyor. Toplu ulaşımın getirdiği diğer önemli bir avantaj ise ucuzluk. Bakü toplu ulaşımı İstanbul ile kıyasladığımızda oldukça ucuz. Bakı Kart ile bir geçiş 0.30 manat. Bu nedenle taksi kullanımını olabildiğince asgari düzeyde tutup otobüs/metro kullanmak bütçe için iyi olabilir. Ulaşım açısından baktığımızda Azerbaycan’ın Türkiye’den diğer önemli bir farkı ise taksileri. Bizdeki gibi taksilerde taksimetre bulunmuyor ve  taksici ne kadar isterse gideceğiniz yere o kadara gidiyorsunuz. Aman dikkat, Azerbaycan’da da bizim gibi taksi konusunda dolandırma olayları maalesef meşhur. Bu nedenle binmeden evvel taksiciyle fiyat üzerinde anlaşmanız iyi olacaktır. Hatta mümkünse o anda birçok taksiciden fiyat alın çünkü inanılmaz fiyat farkları ortaya çıkabiliyor. Örneğin; pazar gecesi otuz manatla başlayan iki dakikalık bir fiyat araştırması bir süre sonra on manat ile sona erdi. Bu konuda uyanık davranarak sıkı pazarlık yapmanızı öneriyorum. :)

Bakü Metrosu

                      Azerbaycan’da Günlük Yaşam için Fiyatlar

    Azerbaycan’da yaşam, Avrupa'ya göre oldukça ucuz. Manat TL’den birim olarak daha değerli olsa dahi alım gücü perspektifinden bakıldığında çok büyük farklar görmek mümkün değil. Burger King ve McDonalds menü fiyatları Türkiye fiyatları ile kıyaslandığında ya aynı oluyor ya da Azerbaycan çok az bir farka daha pahalıya geliyor. Kısacası, manatın Türk lirası karşısında birim bazında daha değerli olması gözünüzü korkutmamalı. Sektörler açısından bir değerlendirme yapacak olursak şunu söyleyebiliriz, tekstil ve giyimde oldukça değişik bir tablo var. Türkiye'den seksen Türk lirası’na aldığınız bir Mercedes tişörtü Bakü’de yüz manattan başlıyor. O yüzden giyim alışverişi yapmanızı tavsiye etmiyorum. Türkiye Azerbaycan ile kıyaslandığında bu konuda daha ucuz. Ekonomi yapmanın ve bütçe yönetiminin bariz fark yarattığı diğer alan ise fanzone fiyatları. Eğer alışveriş merkezlerinden ihtiyaçlarınızı karşılarsanız oldukça karlı çıkacaksınız. Bunun nedeni normal fiyatlarla fanzone fiyatları arasındaki uçurum. Bir örnek vereyim; Coca Cola Zero 0.5 ml fanzone’da üç manata satılırken hemen yanındaki Bulvar Mall’da 0.6 manattı. Toparlamak gerekirse kısaca şunu diyebilirim ki, havalimanı ulaşımını dahil etmediğimiz takdirde cebimden çıkan para  beş günde her şey dahil yüz yirmi manat oldu. Tahminimce, iyi bir ekonomi yapılırsa doksan manat günlük giderler için bu süreçte yeterli olacaktır ki bu da yaklaşık olarak üç yüz yirmi Türk lirası demek. Sona yaklaşırken toplam masrafları şu şekilde sıralayalım:

1.F1 Bileti (Khazar Bileti) : 1100 Türk Lirası

2.Gidiş-Dönüş Uçak Bileti (Buta Airways) : 1100 Türk Lirası

3.Konaklama: 600 Türk Lirası

4. Götürülecek Para: 500 Türk Lirası (güne 35 manat olarak hesaplandı)

    Yukarıda belirtiğim kişisel tercihlerin yaratacağı farklar da göz önünde bulundurulduğunda bu F1 gezisinin her şey dahil 2700-3600 Türk lirası’na mal olacağını söylemek sanırım yanlış olmaz. Edindiğim tecrübeleri özellikle kısıtlı bir bütçeye yönelik olarak elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Eğer daha fazla bilgi almak veya herhangi bir konuda görüşlerinizi iletmek isterseniz bana Instagram'dan ulaşabilirsiniz. Umarım dolar daha fazla artmaz ve seneye Bakü’de buluşuruz. Seneye Khazar'da buluşmak dileğiyle...


instagram: sekizinciviraj / Mustafa Kadri Yekeler

Yorumlar

Yorum Gönder